Csak szeretsz inni, de nincs alkoholproblémád? Csekkold le magad! Ha 3 jellemző rád, bajban vagy. 13 kritérium, amelynek alapján felállítható az alkoholbetegség diagnózisa. 

 Azt, hogy valaki alkoholbeteg-e vagy sem, nem egyszerű megállapítani. Egyrészt azért, mert maga az érintett sem ugyanúgy és ugyanazt issza: lehetnek állandó, jól bevált kis sémák és szeszek, de ezek folyamatosan változhatnak vagy egyszer csak átcsúszhatnak egy másik szokásrendszerbe.
Másrészt az alkoholistáknak többféle, sokszor egybemosódó típusa (erről is írunk majd) létezik: van, aki sosem veszti el a kontrollt, van, aki vállalhatatlanul lerészegedik. Van, aki csak alkalmanként vagy szokásos tevékenységei (pl. meccsnézés) közben gyógyul rá a sörnyitóra, van, aki egyetlen napot sem tud elképzelni kebelbarát flaskája nélkül. Vannak, akik bődületes mennyiségeket töltenek magukba, mások megelégszenek pár üveg sörrel, de ahhoz úgy ragaszkodnak, mint Columbo a ballonkabátjához.

Egyszóval annyiféle alkesz bóklászik a bolygón, hogy ember legyen a talpán, aki közös jellemzőket tud megállapítani a betegségre vonatkozóan. Az alkoholizmus diagnosztikai atyjának kikiáltott E. Morton Jellinek mégis megpróbálta, az ő és a mentális rendellenességek Nagykönyve, a DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) alapján állt össze az a 13-as lista, amely az alkoholbetegség diagnosztikai kritériumait foglalja magában. Ha ezek közül legalább 3 igaz rád ugyanabban a 12 hónapos időszakban, akkor bizony alkoholproblémáid vannak, és ideje segítséget kérned.

1. Szertolerancia alakult ki nálad
Vagyis ahhoz, hogy elérd ugyanazt a hatást, amit régebben 2-3 felessel vagy 4-5 sörrel vígan hoztál, már fokozott mennyiségre van szükséged. Ha továbbra is megmaradsz a régen jól bevált adagoknál, észreveszed, hogy a hatás már jóval csökkentebb. 

2. Megvonási tüneteket tapasztalsz
Különböző kellemetlen fizikai változásokat észlelsz magadon, ha nem fogyasztod el a szokásos alkoholmennyiséget – azért, hogy ezt elkerüld vagy enyhítsd, iszol, netán más szert használsz.

3. Más lesz az ivásodból, mint ahogy nekiindulsz
Kevesebbet vagy kevesebb ideig akarsz inni, ezt el is határozod, de nem tudod betartani, és többet/tovább iszol, mint amennyi eredetileg szándékodban állt.

4. Neked magadnak sem tetszik az egész
Folyamatosan arra vágysz, hogy kontrolláld az ivási szokásaidat, esetleg több sikertelen kísérletet is tettél már erre.

5. Sokat teszel azért, hogy ihass
Sokat áldozol arra energiáidból, hogy megszerezd az alkoholt, rejtegesd azt, eltitkold vagy csökkentsd a hatásait.

6. Már nem fontos semmi annyira, mint régen 
Családi, társaságbeli kapcsolataid sérültek, fontos tevékenységeidet adtad már alább (vagy egészen fel) italozásaid miatt.

7. Múltbeli tapasztalataid nem gátolnak meg abban, hogy ismét megtedd
Hiába térnek vissza fizikai és lelki problémáid minden ivászatod után, ennek ellenére ugyanúgy folytatod az alkoholizálást.

8. Már reggel is és egyedül is 
Gyakran iszol reggelente, eleinte talán csak a másnaposság enyhítése miatt, de ez kezd rendszeressé válni. Egyedül is betérsz a kocsmába vagy otthon kismagányodban is szopogatod az üveget.  

9. Emlékezetkieséseid vannak
Sokszor csak mások elmondásaiból rémlik fel egy-egy részlet, nem tudsz elszámolni bizonyos tevékenységeiddel, pl. hogy kikkel beszéltél vagy épp hogyan értél haza. 

10. Pontosan tudod, hogy miért is iszol 
Ivásodat racionalizálod, vagyis különféle indokokat találsz arra, hogy miért nyúlsz a pohárhoz. Ez nem feltétlenül változik, tehát lehet az is, hogy nem minden ivást mással magyarázol, hanem a magatartásod egészére van egy fasza kis elméleted. 

11. Otthon italkészletet halmoztál fel, esetleg rejtegeted is azt
Alkesztípustól függően vagy mindig van otthon (akár szem előtt, akár eldugva) utánpótlás, vagy az adott részegeskedési idő alatt nem hiányozhat a pánikszesz. Amikor iszol, nagyon fontosnak tartod, hogy legyen mihez nyúlnod, ha elfogyna az éppen bontott üveg. 

12. Szégyelled az italozási szokásaidat
Szépítesz, elhallgatsz vagy egyenesen mást mondasz, ha szóba kerül a téma. A teljes igazságot, az alkohol mennyiségét vagy rendszerességét az életedben nem mered a többiek elé tárni. 

13. Alkoholos alvásproblémáid vannak
Többször felriadsz éjszaka vagy túl korán ébredsz, ha ittál. Ez azért van, mert az alvási idő alatt csökken a véralkoholszint, téged pedig felébreszt a lebomlott alkohol miatt fellépő hiány. Ilyenkor vagy pótolod, vagy végigszenveded a vele járó fizikai rosszullétet, pszichés szorongást. 

A 13 jellemző közül szerintünk már 1 megléte is arra utal, hogy problémás az ivásod, de mint minden diagnózisnál, itt is az óvatosság és alaposság volt a vezérelv: orvosilag tehát ha legalább 3 igaz rád, és ezt a 3-at egy 1 éves időszakon belül tapasztaltad, akkor kétségtelenül alkoholbeteg vagy, akinek segítségre és gyógyulásra van szüksége.